DE INTERNERINGSPERIODE

DE INTERNERINGSPERIODE

GEVANGENKAMP

Half april 1945 bevrijden de Canadezen Hemrik en de rest van Opsterland. Om Sparjebird komt een omheining van prikkeldraad. Het complex krijgt de functie van interneringskamp, opgepakte NSB-ers zitten er vast in afwachting van hun proces. De laatste gevangenen staan in de loop van 1946 voor de rechtbank, niet lang daarna wordt het kamp met de grond gelijk gemaakt. Wurksathe is dan al afgebroken.

ZWEEM VAN FOUT

Met het verdwijnen van de fysieke aanwezigheid raakt ook de geschiedenis in de vergetelheid. Hemrik laat de herinneringen graag achter zich. Vanwege NSB-episode op het eind hangt er onwillekeurig een zweem van fout over de kampen. Maar ook de voorafgaande crisistijd nodigt niet uit tot warme bespiegelingen. Het dorp blikt na de oorlog liever vooruit.

ONSCHULD

In de jaren vijftig draagt de Heidemij de bossen over aan Staatsbosbeheer. SBB maakt van Sparjebird het speelbos waar opeenvolgende generaties kinderen zich tot op de dag van vandaag uitleven. En niet alleen kinderen.
De vroegere geschiedenis staat die onschuld niet in de weg, het ging er aan vooraf. En dan komt er een moment om het verhaal compleet te maken en nieuw leven in te blazen.

1945 EN DAARNA

14 april 1945:
bevrijding Hemrik en Opsterland

15 april 1945:
wordt Sparjebird een interneringskamp

1 juni 1946:
Hemrik wordt jeugdkamp voor kinderen onder de 18 jaar. Valt onder directoraat generaal Bijzondere Rechtspleging (ook wel genoemd Bewarings- en Verblijfskamp voor Jeugdige Politieke Delinquenten “Sparjebird”)

1 juni 1947:
Sparjebird wordt overgedragen aan Bureau Bijzondere Jeugdzorg

1948 – 1949:
verkoop 16 barakken

vanaf juli 1969:
speelbos Sparjebird

WORDT VRIEND & DONATEUR

We willen de verhalen van kamp Sparjebird nog meer zichtbaar maken En daar hebben
we hulp bij nodig van onze Vrienden. hoe je ons kunt ondersteunen?

OP ZOEK NAAR BEELDMATERIAAL

De projectgroep is nog op zoek naar foto’s of ander materiaal van de kampen Sparjebird en Wurksathe.
Er zijn, voor zover wij weten, maar drie afbeeldingen van kamp Sparjebird.

Kom op onze mailinglijst

& ontdek meer over de NAD

Kom op onze mailinglijst

& ontdek meer over de NAD